Svenska företag på internationella börser

Det finns idag flera börser över hela världen och företag kan välja vart de vill noteras. De största internationella börserna finns i USA, Kina, Japan, Storbritannien, Ryssland och Tyskland. Stockholmsbörsen, även kallad Nasdaq OMX Stockholm, är relativt liten i jämförelse med tidigare nämnda miljardverksamheter. På Nasdaq OMX Stockholm finns exempelvis endast 319 företag medan USA år 2018 kunder presentera hela 8 000 börsnoterade företag. Detta gör att vissa svenska företag väljer att noteras på andra börser.

Med skillnaden i storlek har Stockholmsbörsen svårt att stå sig i konkurrensen mot de största internationella börserna. Framförallt lockar USA och New York Stock Exchange (NYSE) eftersom värderingarna på tech-bolag ofta är högre i USA än i Sverige. Senast i raden av börsnoteringar av svenska bolag i USA är bland annat musikstreamingjätten Spotify och spelbolaget King. Andra svenska företag på internationella börser är H&M, Volvo AB, Ericsson, ABB, Qliktech Lundin Petroleum och Lundin Mining.

Hennes och Mauritz

År 1947 öppnade grundaren Erling Persson den allra första H&M butiken i Västerås. Sedan dess har den lilla lokala butikskedjan utvecklats till ett av världens mest välkända varumärken inom mode. Företaget introducerades på Stockholmsbörsen år 1974 och har idag ett värde på cirka 24,4 miljarder US dollar. H&M:s största globala satsning är på den asiatiska alternativmarknaden i Japan och Australien men finns även noterad på bland annat London Stock Exchange.

Vidare har H&M etablerat sig på börser i Tyskland. Där är företaget dock väldigt mycket mer återhållsamma i volymen, vilket tillsammans med deras nedåtgående trend under de tre senaste åren har lett till att aktierna säljs till ett genomsnittligt värde av cirka 12,30 kronor. Även på de många olika New York börserna har H&M de senaste åren haft en negativ kurva fram tills tredje kvartalet 2018 då aktien steg 16,6 %.

Spotify

Den populära musiktjänsten Spotifys börsnotering den 3 april 2018 följdes noggrant av svenska och internationella medier. Spotify grundades av Martin Lorentzon och Daniel Ek och värderades till 207 miljarder kronor på noteringsdagen. Bolaget var endast 10 år gammalt vid börsnoteringen, men redan ett av de största svenska företagen någonsin, större än Ericsson och knappar in på H&M. Spotifys etablering skedde med en så kallad direktnotering, det vill säga att inga nya aktier gavs ut.

Intresset vid Spotifys börsnoteringen var enormt bland småsparare eftersom det handlar om ett populärt konsumenttechbolag som många har en relation till och således en förståelse för. Aktien bedömdes vara en högriskaktie, precis som aktier från många andra nya tech-bolag, på grund av dess stora potential i kombination med stora kostnader. Aktien började säljas för 167 dollar och nådde sin topp under sommaren 2018 när den såldes för 195 dollar. I november rasade aktien till 138 dollar.

King Digital Entertainment

Spelkoncernen King Digital Entertainment (King) är ytterligare ett svenskt relativt ungt företag noterat på New York-börsen. King ligger bland annat bakom det enormt populära spelet Candy Crush Saga. Företaget grundades 2003 i Stockholm men det dröjde tills 26 mars 2014 innan listades King på New York-börsen. Inför noteringen sökte företaget en värdering på 7,6 miljarder dollar, cirka 48 miljarder kronor. Aktien började säljas för 22,5 dollars men föll 15,5 % första dagen och stängde på 19 dollar.

King sålde dock 22,2 miljoner aktier vid noteringen och fick in 500 miljoner dollar. Analytikerna kallade börsnoteringen för “snabba pengar” och att “Kings aktie inte hade någon chans”. Den främsta anledningen var att företaget då hade fler än 180 spel i sin portfölj, men endast en riktigt stor succé. I oktober 2014 hade Kings börsvärde halverats och grundarna samt investerarna hade förlorat stora summor. I februari 2016 köptes King av Activision Blizzard för 5,9 miljarder dollar.

ABB

ABB Ltd (tidigare Asea Brown Boveri) är ett annat svenskt bolag som befinner sig på internationella börser. ABB är numera en svensk-schweizisk multinationell koncern verksamt inom elkraft- och automationsteknik. Koncernens olika bolag finns i cirka 100 länder och företaget är listat på New York-börsen, Stockholmsbörsen och SIX Swiss Exchange (Schweiziska börsen i Zurich). Den 13 juli 2018 ringde ABBs VD Ulrich Spiesshofer den berömda stängningsklockan på NYSE efter att ha köpt upp företaget Industrial Solutions (GEIS).

Övriga bolag

Det finns ett flertal andra svenska bolag på internationella börser och många svenska företag som planerar att börsnoteras utomlands inom snar framtid. Fler exempel på företag som redan är noterade utomlands är Volvo AB, Ericsson, Lundin Petroleum, Lundin Mining och Ögonstyrningsbolaget Tobii. Mjukvarubolaget Qliktech var år 2010 det första svenska bolaget, om man bortser från de svenska bolag som är noterade på flera börser, som noterades på amerikanska Nasdaq Stock Exchange.