Företag med topplaceringar på börsen

Vilka bolag har lyckats bäst på börsen och nått topplaceringar? På Stockholmsbörsen är det tre olika inriktningar som ligger i toppen. Det är läkemedelsföretag, den danska tillverkaren av vindkraftverk Vestas och IT-företaget Apple som kniper de bästa placeringarna. Varje år rankar och listar företaget MIT Technology Reviews de 50 företag i världen som har gjort de smartaste dragen under det gångna året. Flera av dessa brukar också ta topplaceringar på börsen.

Det företag som rankas högst av MIT Technology Reviews är jätten Nvidia i branschen grafikprocessorer. Deras framgångar beror till stora på att det går bra för dataspelsbranschen, för kryptovalutor och för självkörande bilar. Några av de företag som är baserade i Stockholm och som finns med på listan är bland andra Astrazeneca, Orexo och Xvivo, som är läkemedelsbolag, samt Edgeware och Enea, vilka verkar inom IT- och tekniksektorn.

Cannabisbolag kom in på börsen

År 2018 var det första året som ett cannabisföretag bolagsnoterades på Stockholmsbörsen. Noteringen sker genom det danska företaget Stenocare som arbetar med cannabis i läkemedelsform. Efter lanseringen rusade börsen rejält och aktien blev snabbt övertecknad. I februari år 2018 var det däremot företag inom stål och lager som toppade börsen. Det var SKF och SSAB som tog täten i uppgången och SSAB hade den senaste tiden stigit med 1,5 %.

Anledningen till SSABs uppgång var prishöjningen på grovplåt i USA enligt Dagens Industri. SKF ökade mest, med 1,8 %. Tittar vi istället på den amerikanska börsen för 2018 har den bjudit på både uppgång och fall. På julafton föll börsen något för att åter öka på annandagen. Anledningen till börsens nedgång var bland annat ryktet om att Trump påstås vilja avskeda centralbankschefen Powell. Börsen hämtade dock upp sig och Dow Jones industriindex ökade med 5 %.

Dow Jones steg

Dow Jones Industrial Average, eller DJIA, steg alltså med 5 %, vilket betyder den största uppgången på en dag under 2018. Nasdaq ökade också med 5,8 %, vilket blev den kraftigaste ökningen sedan år 2009. De företag som knep topplaceringarna blev Avanza, Facebook och Netflix. Samtliga företag ökade mer än 8 % vardera. En annan vinnare är oljebolaget Exxon Mobil vars aktie steg med nästan 9 % efter att oljepriserna rusat i höjden.

En anledning till att USAs börser steg var ett uttalande från Vita huset om att Powell satt säkert på sin post. Innan uppgången hade dock finansdepartementet i USA meddelat den 23 december att finansminister Steven Mnuchin varit i kontakt med samtliga av landets sex största banker och kunde bekräfta att alla hade likviditet för utlåning. Uttalandet hade dock inte den lugnande effekten som var avsedd, utan ökade istället misstron.

Börserna stegrar i slutet av år 2018

I takt med att år 2018 närmade sig sitt slut steg börserna runt om i världen. Det var inte bara USA-börsen som fortsatte uppåt utan även delar av Asienbörsen. Där var det främst handel med råvaror som olja som bidrog till ökningen. Hösten brukar annars vara den period då börsen är som mest dramatisk. Både upp- och nedgångarna kan vara snabba och stora. Ett svenskt bolag som ökat är Stora Enso.

Skogsbolagen hade en fin period under hösten år 2018. Nämnda Stora Enso steg med 3 %. Företaget SCAs bästa aktie ökade med 2,6 % och Holmens aktie ökade med 1,8 %. Ett av de största företagen är Swedish Match och de lyckades knipa förstaplatsen genom sin uppgång på 2 %. Det gick också bra för Electrolux som steg med 0,5 % och en aktie kostar nu 192 kronor. Det har även gått riktigt bra för Nitro Games.

Spelföretag

En av de branscher som ökar mest just nu är spelbranschen. Ett exempel är Nitro Games som grundades år 2007 och listade på Stockholmsbörsen. De utvecklar möjligheter med mobilspel. Ytterligare ett spelföretag, men på den brittiska börsen, är 888. Spelkoncernens aktie steg rejält efter de visat upp sina årsresultat samt talat om sin tro för framtiden. Svenska NetEnt steg strax över 6 % och Kambi ökade med 3,3 %. Kindredgruppens aktie steg med 1 %.

Medicin- och läkemedelsföretag

De branscher som kunde ta topplaceringar i Sverige var främst spel-, läkemedels- och medicin- samt skogsbranschen. Läkemedelsföretaget Braincool som utvecklar och säljer medicinska kylningssystem fick en order från Vietnam till ett värde av en halv miljon kronor. Dagen innan hade ytterligare en stororder kommit in, denna gång från Mexiko. Dessa faktorer bidrog till att aktien steg med 12 %. De företag som fick en nedgång var bland annat H&M och KappAhl, vilka båda verkar i klädbranschen.